Een iconische woontoren is in aantocht voor Groningen Zuid

woontoren-ketwich-verschuur-2
Bron: abtWassenaar en OZ Architect

Er is een nieuwe woontoren in aantocht in het zuiden van Groningen en deze zal niet onopgemerkt blijven! Aan de Van Ketwich Verschuurlaan zal een imposant gebouw verrijzen bestaande uit een hoog- en een laagbouwdeel, met 17 en 5 bouwlagen respectievelijk. Dit prachtige gebouw zal direct naast het Shell tankstation liggen en zal een echte blikvanger worden wanneer je Groningen binnenrijdt via de afrit Groningen-Zuid.

Bouw start na de bouwvak van 2023

Het technisch ontwerp voor de woontoren is afgerond en de planning is om na de bouwvak 2023 te beginnen met de bouw. Onze opdrachtgever is Rottinghuis en het ontwerp is gemaakt door Oever en Zaaijer (OZ) Architecten uit Amsterdam. ABT Wassenaar verzorgt de constructieve advisering van VO t/m UO fase.

Snel gebouwd dankzij het tunnelbouwsysteem

Maar wat maakt deze woontoren zo bijzonder? Het betreft een gebouw dat gebaseerd is op het unieke tunnelbouwsysteem. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van een hulpconstructie in de vorm van twee stalen hulpbekisting bakjes, die voorzien worden van wapening en volgestort met beton. De dag daarna worden de bakjes verwijderd en een week later is de eerste bouwlaag klaar. Dit wordt voor alle 17 lagen herhaald, waardoor in een kort tijdsbestek van ongeveer 17 weken een enorm gebouw gebouwd kan worden.

Techniek is eerder gebruikt bij Vrydemalaan

Dit systeem is eerder toegepast in de bouw van appartementen, zoals recent bij de Vrydemalaan. Ben je benieuwd naar dit unieke project en wil je meer informatie? Houd dan de projectwebsite in de gaten voor de laatste updates en beschikbare woningen in deze prachtige woontoren, waarvan de opvallende verschijning zeker een landmark zal zijn in Groningen.

Geef een reactie