De BrinkToren: Een duurzame en verbindende toevoeging aan de Amsterdamse Overhoeks wijk

De BrinkToren is een nieuw ontwikkelingsproject in Amsterdam dat zich richt op duurzaamheid, gezondheid en samenleving. De toren zal zich bevinden in het noorden van Amsterdam, in de Overhoeks wijk, en zal een verbindende schakel vormen tussen deze wijk en de naastgelegen Van der Pek wijk.

Woontoren met een diverse bestemming

Met een oppervlakte van 30,184 vierkante meter zal de toren 28 verdiepingen tellen en een gevarieerd programma bieden, waaronder commerciële ruimtes, sociale huurwoningen en gewilde huurwoningen in het middensegment. In totaal zullen er 406 appartementen zijn, waaronder 266 huurwoningen in het middensegment en 120 huurwoningen tegen betaalbare huurprijzen. Daarnaast zal er ook een woonzorgfaciliteit zijn en diverse gemeenschappelijke ruimtes zoals een community center en een bowlingcentrum met restaurant.

Energiepositief

De toren zal ook energie positief zijn, wat betekent dat het meer energie gaat opwekken dan het verbruikt dankzij fotovoltaïsche panelen op terrassen en gevels, windenergie en zonne-energie op het dak en verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder een aquiferthermal energy storage (ATES) systeem.

90 meter hoog en met kenmerkende baksteen

Met elegante, afgeronde hoeken en een hoogte van 90 meter, zal de BrinkToren een opvallend groen icoon worden in de Overhoeks wijk. De gevelbekleding zal worden gekenmerkt door warme rode baksteen, een verwijzing naar de Amsterdamse School architectuur uit de jaren ’20 die kenmerkend is voor Van der Pek.

De BrinkToren won de 1e prijs in een ontwerpwedstrijd en de realisatie van het project zal plaatsvinden tussen 2022-2025. Het is een project ontworpen door Mecanoo voor Xior Student Housing en DubbeLL – Neighbourhood Developers. De toren zal een plek zijn waar mensen samenkomen, wonen en samenleven in een gezonde en duurzame omgeving.

Geef een reactie